Ga verder naar de inhoud

Een huis met zonnepanelen kopen of verkopen? Dit moet je weten

22 / 07 / 2024

Zonnepanelen en verhuizen, een vraag die we bij Energiecenter Geuns erg vaak krijgen. Een verhuis kan complex lijken wanneer er zonnepanelen bij betrokken zijn, maar dat valt best wel mee. Je hebt een woning gekocht met zonnepanelen, je wil je eigen installatie mee verhuizen of je verkoopt je huis met zonnepanelen. En hoe zit dat met je groenestroomcertificaten? We zetten het voor je op een rij.

Je kocht een woning met zonnepanelen

Als nieuwe eigenaar van een woning met zonnepanelen is het voldoende dat je je aanmeldt via mijnFluvius en daar een eigendomsoverdracht van de bestaande installatie aanvraagt. Dit hou je best bij de hand:

  • De EAN-code van de installatie
  • Een bewijs van eigendom zoals de akte

Heeft de zonnepaneleninstallatie van het huis dat je kocht nog recht op groenestroomcertificaten? Vraag deze dan op bij de voormalige eigenaar of de makelaar, samen met:

  • De meterstand van de groenestroommeter (bij manuele meter) of de afgesproken productiemaand (bij niet-manuele meter)
  • Je rekeningnummer om de uitbetaling van de certificaten te ontvangen

Meld tot slot de overdracht bij de installateur van de zonnepanelen. De contactgegevens vind je op de oude factuur of op de omvormer zelf. Wanneer de internetverbinding in je nieuwe woonst in orde is, verbindt je installateur vanop afstand de omvormer met het internet en kan de status mee worden opgevolgd in geval van pech of pannes.

Je wil je zonnepanelen mee verhuizen

Je hebt een nieuwe woning gekocht en wil je huidige zonnepaneleninstallatie mee verhuizen. Dat kan, maar hou rekening met volgende punten:

  • Als je zonnepanelen actief zijn op of na 2020 en je ontving wel nog een premie, dan moeten je zonnepanelen minstens 15 jaar blijven liggen op dezelfde locatie.
  • Is de grootte, hellingsgraad en oriëntatie van het dak van je nieuwe woning geschikt voor je huidige installatie?
  • Werd de demontering en herinstallatie van je zonnepanelen ingecalculeerd bij de aankoop van je nieuwe verblijf? Zo vermijd je onverwachte kosten.
  • Impact op de waarde van je woning: Als je je zonnepanelen wil verhuizen, zal dat een directe invloed hebben op de aankoopprijs van je woning. Vraag daarom om je eigendom te schatten met en zonder installatie.
  • Communiceer transparant naar de kopers van je oude woning. Het is goed mogelijk dat bij huisbezoeken en/of op immo-websites de zonnepanelen nog op je dak liggen. Je wil natuurlijk geen valse beloftes maken, dus laat de toekomstige eigenaren weten wat je plannen zijn.

💭 Moet je opnieuw een groenestroomcertificaat behalen?

Nee, je certificaten zijn gekoppeld aan de installatie, niet aan je adres. Dus als je je zonnepaneleninstallatie wil verhuizen, dan blijven je behaalde groenestroomcertificaten gelden.

Stap voor stap zonnepanelen verhuizen

  1. Zorg ervoor dat een expert alle onderdelen van je installatie (zonnepanelen, omvormer en productiemeter) meeneemt naar je nieuwe woning.
  2. Laat opnieuw een AREI-keruing uitvoeren voor je zonnepanelen. Dit moet voor het gebruik van je energie-installatie, dus vergeet hier geen rekening mee te houden tijdens je planning.
  3. Meldt het nieuwe adres van je energie-installatie via MijnFluvius.

Je huis met zonnepanelen verkopen

Een installatie zonnepanelen doet de waarde van elk huis stijgen. Het kan dus een goed idee zijn om je te besparen van de kosten en rompslomp die bij het verhuizen van een installatie komen kijken en voor de gemakkelijke manier te kiezen.

Houd bij de verkoop van een huis met zonnepanelen rekening met de volgende zaken:

  • Je groenestroomcertificaten verhuizen niet mee. Meld deze aan de makelaar en/of nieuwe eigenaar
  • Je kan de eigendomsoverdracht ook al aanvragen via mijnFluvius
  • De factuur en het keuringsverslag van de installatie leg je ook opzij voor de makelaar en/of nieuwe eigenaar

Zonnepanelen mee verhuizen of niet?

Redenen om nieuwe zonnepanelen aan te kopen

Je nieuwe woning voorzien van een gloednieuwe zonnepaneleninstallatie (of je huidige zonnepanelen niet verhuizen) heeft zeker z'n voordelen:

  • Technologische vooruitgang: Zonnepanelen en omvormers die vandaag op de markt komen, zijn meer energie-efficiënt dan 10 jaar geleden bijvoorbeeld, waardoor de terugverdientijd een pak lager ligt. Met andere woorden, als eigenaar haal je meer uit eenzelfde installatie.
  • Meerwaarde van je oude woning: Als je ervoor kiest om je zonnepanelen niet te verhuizen, behoudt je de meerwaarde van je woning tijdens het verkoopproces. Het is namelijk de som van de verschillende facetten van een woning, zoals ligging, energiescore en oppervlakte, die de uiteindelijke waarde bepalen.

Zorg ervoor dat je je initiële investering terugverdient

Zonnepanelen zijn een investering die rendeert op lange termijn. Het is dus belangrijk dat je toch minstens 7 jaar je woning voorziet van energie met dezelfde installatie, alvorens je een nieuwe investering aangaat bij je nieuwe verblijf.

Zonnepanelen op je dak? Vraag een vrijblijvende offerte

Ben je op zoek naar advies of een betrouwbare partner voor de installatie van zonnepanelen? Bij Energiecenter Geuns zijn we gespecialiseerd in duurzame installaties, zoals zonnepanelen (al dan niet in combinatie met een zonneboiler of warmtepomp).

Vraag volledig vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Laat je adviseren door experten

De beste keuze hangt af van jouw woonsituatie, je budget en je huidige zonnepaneleninstallatie. Vraag daarom advies aan onze experten bij Energiecenter Geuns. Neem vrijblijvend contact met ons op voor onafhankelijk advies.